Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Nowy sezon na cytrusy - jak zadbać o jakość

2011-11-09 22:18

Na początku sezonu na mandarynki czy cytryny z krajów południowej Europy trzeba zwracać uwagę na stopień dojrzałości owoców. W normie podane są wymagania minimalne dojrzałości cytrusów. Dojrzałość określa się mierząc zawartość soku, oceniając barwę, obliczając stosunek ilości cukrów do kwasów.

Minimalna zawartość soku w cytrynach powinna wynosić 20%, w mandarynkach Satsumach i innych odmianach  – 33%, w klementynkach – 40%,  pomarańczach odmian czerwonych – 30%, innych 33%. Zawartość soku mierzy się w prosty sposób: należy zważyć około 2 kg owoców (z próby zredukowanej), wycisnąć sok, zważyć sok i obliczyć procentową zawartość soku w owocach. Sok wyciskamy ręcznie lub za pomocą wyciskarki soku do cytrusów.

Stosunek ilości cukrów do kwasów należy obliczać mierząc zawartość ekstraktu metodą refraktometryczną i ilość kwasów metodą miareczkowania. Stosunek ten ma wynosić od 6,5 do 7,5 : 1, w zależności od rodzaju owocu.

Innym parametrem jest barwa skórki. Norma dopuszcza zazielenienia jasne, ale nie ciemne, pod warunkiem, że jest spełniony parametr zawartości soku. Dla cytryn barwa jasnozielona dopuszczalna jest na całej powierzchni, natomiast dla mandarynek na  1/3, dla pomarańczy na 1/5 powierzchni musi być typowa.

W Polsce klienci sklepów kupując cytrusy, nie tolerują barwy zielonej. Dlatego wymagania firm handlowych pod tym względem są wysokie. Zamawiając cytrusy u producenta, należy szczególnie zwrócić uwagę na wymagania dotyczące wybarwienia i koniecznie opisać je w zamówieniu.

Krystyna Szymańska
www.freshquality.pl

 

Zobacz więcej: Cytryny

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem