Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Produkcja cytryn w UE

2011-08-08 05:42
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/USDA

Konsumpcja cytryn w całej unii wyniesie w tym sezonie około 1,3 mln ton a średnie spożycie przypadające na 1 obywatela wynosi około 2,6 kg.

Unia Europejska pozostaje importerem netto cytryn, a owoce te sprowadza przede wszystkim z Argentyny i Turcji. Największe ilości cytryn corocznie trafiają na rynek holenderski, niemiecki oraz francuski i brytyjski. W sezonie 2009/2010 import cytryn wyniósł niecałe 470 tys. ton, a w bieżącym sezonie ma on wynieść około 420 tys. ton. W przypadku eksportu cytryn najwięcej ich dostarczane jest na rynek rosyjski i szwajcarski. W poprzednim sezonie UE wyeksportowała 67 tys. ton, a w bieżącym sezonie ma on wynieść około 80 tys. ton.


 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem