Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Zawartość soku w cytrusach

W tym czasie, podczas kontroli jakości, należy szczególnie zwracać uwagę na zawartość soku w cytrusach.

Pod koniec sezonu owoce są wysuszone, a na początku mają zbyt małą dojrzałość. Minimalna zawartość soku w cytrusach to jeden z parametrów dojrzałości. Norma szczegółowa ( Rozporządzenie WE nr 543/2011) podaje wymagania minimalne w %:

- cytryny – 20

- mandarynki Satsua – 33

- klementynki – 40

- inne odmiany mandarynek i ich mieszańce – 33

- czerwone pomarańcze – 30

- pomarańcze odmian z grupy Navel – 33

- pozostałe odmiany – 35

 Inne parametry dojrzałości cytrusów to: barwa, zawartość cukru w stopniach Briks i stosunek cukrów do kwasów.

Metoda kontroli zawartości soku w cytrusach opisana jest w  GUIDANCE ON OBJECTIVE TESTS TO DETERMINE QUALITY OF FRUITS AND VEGETABLES AND DRY AND DRIED PRODUCE.

Według przewodnika do pomiaru zawartości soku, należy odważyć 2 kg owoców pobranych z próby zredukowanej. Owoce nie mogą mieć oparzelin słonecznych, śladów po szkodnikach, oraz innych chorób wpływających na proces dojrzewania. Następnie owoce należy przekroić i wycisnąć z nich sok ( ręcznie lub mechanicznie). Sok nie może zawierać części stałych, dlatego można go przefiltrować przez filtr lub gazę. Następnie należy zważyć otrzymaną ilość soku. Zawartość soku w % obliczamy następująco: ilość soku w g dzielimy przez ilość owoców w g i całość mnożymy przez 100%.

 

Słowa kluczowe: soki, cytrusy, normy handlowe, jakość
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE