Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja: Wzrost produkcji owoców pestkowych

Zeszłoroczny sezon, 2011, był pod względem produkcji owoców pestkowych w Turcji wyjątkowo nieudany. Słabe zbiory były wynikiem chłodnej i deszczowej wiosny, przez którą zapylenie kwiatów nie było prawidłowe. W tym roku sytuacja jest dużo lepsza, a pogoda pozwoliła na prawidłowy wzrost owoców.

Produkcja owoców pestkowych stanowi 14 proc. całkowitej produkcji owoców  w Turcji. Większość z nich sprzedawana jest na krajowym rynku jako owoc świeży, tylko część z nich trafia na eksport.

Szacuje się, że w bieżącym sezonie eksport owoców pestkowych wyniesie 3,12 tys. ton, z czego pomimo trudnej sytuacji w tym kraju, 490 ton trafi do Syrii.

Całkowita produkcja czereśni w bieżącym roku wzrosła i szacuje się, że wyniesie łącznie 550,0 tys. ton (dla porównania w zeszłym roku w Turcji zebrano 400,0 tys. ton), z czego 57,0 tys. ton trafi na eksport, głównie do Niemiec i Rosji. Główną odmianą eksportową czereśni w Turcji jest Napoleon – 90 proc. wartości eksportu.

Szacuje się, że produkcja brzoskwiń i nektaryn w bieżącym roku wyniesie 550,0 tys. ton łącznie. Eksport wyniesie około 45,0 tys. ton. Większość owoców trafi do Rosji.

Zobacz więcej: Czereśnie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE