Czy zostaniemy marmoladowym imperium?
2013-08-13 08:37
- Nowe unijne przepisy umożliwią wprowadzenie na rynek nowych grup produktów: marmolad i powideł o obniżonej zawartości cukru, a także stosowanie aromatów i surowców liofilizowanych, co powinno wpłynąć korzystnie na stabilizację produkcji - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ). Wedle nowych przepisów zawartość cukru w dżemie będzie musiała być niższa o co najmniej 30 proc. od produktu standardowego.
W 2012 r. wartość polskiego eksportu dżemów, marmolad, galaretek i przecierów przekroczyła 208 mln zł, z czego na rynki unijne przypadło 138 mln zł. Krajowy rynek wart był ponad 430 mln zł.
Zobacz więcej: Ceny owoców
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Marmolada eksportowa coraz taniej
2013-06-19 11:44
Ceny zakupu truskawek Marmolada na eksport są coraz niższe. Dziś, w środę, firmy z Mazowsza kupują truskawkę eksportową w następujących cenach:
czytaj dalej
Niskie ceny Marmolady na eksport
2013-06-13 10:44
Ceny zakupu truskawek Marmolada na eksport są poniżej oczekiwań, choć niektórzy płacą więcej. Firmy z Mazowsza kupują dziś truskawkę w następujących cenach:
czytaj dalej
Pierwsza Marmolada trafiła na rynek
2013-06-12 10:48
Pierwsza Marmolada pojawiła się na rynku. Na razie na giełdach można ją spotkać okazjonalnie, ale pierwsze owoce oznaczają tylko jedno – sezon się zaczął, owoców będzie coraz więcej.
czytaj dalej
czytaj dalej



