Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Argentyna: produkcja wciąż wysoka, jednak z eksportem coraz słabiej

Argentyna jest dziesiątym co do wielkości producentem jabłek na świecie. W 2017 roku kraj ten wyprodukował w sumie 650 tys. ton jabłek. Argentyna produkuje przede wszystkim cztery odmiany jabłek, są to Golden Delicious, Red Delicious (sporty), Gala (sporty) oraz Granny Smith.

90 proc. argentyńskiej produkcji jabłek ma miejsce w Alto Valle, gdzie znajduje się aż 20.500 ha nasadzeń tego gatunku. Około 25 proc. z nich należy do małych i średnich producentów. Zintegrowani producenci - tacy jak Kleppe, Cervi i Moño Azul - są jednymi z właścicieli pozostałych sadów jabłkowych. Są oni całkowicie samodzielni - produkują, zbierają, pakują i sami sprzedają.

Połowa produkcji jabłek w Argentynie przeznaczona jest na rynek krajowy, a 15 do 30 proc. jest eksportowana, zwłaszcza do Rosji i Brazylii. Pozostałe owoce przeznaczone są do wytwarzania soków, dżemów i pochodnych.

Eksport jabłek jednak zmalał ponieważ dzięki postępowi technologicznemu eksporterzy nie mogą korzystać z sezonowości dostępności jabłek. Obecnie jabłka mogą być przechowywane przez ponad rok, dlatego północna półkula nie potrzebuje aż takich ilości owoców. Ponadto Chiny, które są głównym producentem jabłek na świecie - ponad 50 proc. wszystkich jabłek na świecie, to duża konkurencja.

 

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem