Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

'Chopin' - nowa zimowa odmiana jabłoni

Odmiana ‘Chopin’ została wyhodowana przez Emiliana Piterę. Powstała ze skrzyżowania zielonoowocowej odmiany ‘Granny Smith’ i odpornego na parcha klonu U 211 (‘Primula’ × wolne zapylenie), selekcji własnej.

Dojrzałość zbiorcza przypada na pierwszą połowę października, przeważnie około 10. Wstępne obserwacje wskazują, że ‘Chopin’ należy do nielicznych parchoodpornych odmian (Vf), których owoce charakteryzują się wysoką jędrnością i stosunkowo długą zdolnością przechowalniczą oraz przydatnością do bezpośredniego spożycia, jak i przetwórstwa. Odmiany o takich cechach, jaką zapowiada się być ‘Chopin’, są niezbędne do rozwoju produkcji jabłek zarówno w systemie produkcji integrowanej, jak i ekologicznej.

Drzewa wcześnie wchodzą w okres owocowania, bo już w 2. roku po posadzeniu, i zapewniają wysokie plonowanie w pierwszych latach po założeniu sadu. Wynika to ze zdolności odmiany do zawiązywania pąków kwiatowych nie tylko na licznych krótkopędach, ale również na pędach tegorocznych, na których pąki kwiatowe są rozmieszczone na całej długości. Zapewnia to także długi okres kwitnienia drzew, ponieważ kwiaty na krótkopędach rozpoczynają kwitnienie wcześniej niż na pędach jednorocznych. Obfite zawiązywanie owoców może powodować u drzew przemienność owocowania i drobnienie owoców. Z tego względu wymagane jest przerzedzanie kwiatów i/lub młodych zawiązków owocowych.

Dotychczas na liściach, jak i na owocach odmiany ‘Chopin’ nie stwierdzono objawów parcha jabłoni. Odmiana ta, jak większość odmian parchoodpornych, zawiera gen Vf (V – Venturia, f – floribunda) pochodzący od jabłoni kwiecistej (Malus floribunda 821), kontrolujący odporność na 5 ras fizjologicznych grzyba Ventura inaequalis, powodującego parcha jabłoni.

Na mączniaka jabłoni drzewa wykazują małą lub średnią podatność, to znaczy znacznie mniejszą w porównaniu do ‘Granny Smith’, która jest formą mateczną odmiany ‘Chopin’. Owoce przechowywane w chłodni z kontrolowaną atmosferą mogą być natomiast opanowywane przez oparzeliznę powierzchniową.

Wrażliwość na niskie temperatury nie jest dostatecznie poznana. Gdyby przyjąć wytrzymałość na mróz jej formy matecznej ‘Granny Smith’ to można określić ją jako średnio wytrzymałą, czyli bardziej wytrzymałą na mróz od odmian ‘Golden Delicious’, ‘Jonagold’ i ‘Gala’, a mniej od odmian ‘McIntosh’, ‘Empire’ i ‘Cortland’. 

W latach obfitego owocowania jabłka drobnieją, dlatego konieczne jest przerzedzanie zawiązków owocowych, a nawet kwiatów. Dotychczas podczas przechowywania jabłek obserwowano tylko małą podatność owoców na choroby pochodzenia infekcyjnego. Nawet owoce o uszkodzonej skórce wykazywały małą podatność na gnicie. Owoce dojrzałość konsumpcyjną w chłodni zwykłej osiągają po około trzech miesiącach przechowywania. W chłodni z kontrolowaną atmosferą o 2–3 miesiące później.

Na podstawie artykułu dr hab. Emiliana Pitery.

Zobacz więcej: Jabłka

Słowa kluczowe: odmiana Chopin, jabkła, jabłonie
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE