Golden Delicious coraz droższy
Tegoroczny sezonie rozpieszcza sadowników, dla niektórych odmian ceny zakupu wciąż pozostają skrajnie niskie, jednak są i odmiany dla których ceny powoli, ale sukcesywnie pną się w górę. Oczywiście cenom tym daleko do wartości w pełni akceptowalnej przez sadowników, ale już poziom złotówki czy nawet powyżej tej kwoty za kilogram, to pułap za który daje się „jakoś” przeżyć.
Taka właśnie sytuacja dotyczy Golden Deliciousa, dla którego popyt jak dotąd pozostaje na wysokim poziomie, a ceny sukcesywnie rosną. Co więcej, ceny skupu dla tej odmiany rosną średnio o 10 – 20 groszy na tydzień. I tak, w chwili obecnej w przypadku jabłek w kalibrze 70+ eksporterzy płacą w granicach od 0,80 do nawet 1,10 zł za kilogram, przy czym coraz więcej firm oferuje za jabłka już złotówkę za kilogram. Za drobniejszego Golden Deliciousa można dostać w granicach 0,60 do nawet 0,80 zł za kilogram. Firmy kupujące jabłka na gotowo płacą za spaletowanego, przygotowanego do wysyłki Golden Deliciousa w granicach 1,00 – 1,30 zł za kilogram (jabłka w kalibrze 70+). Co do jakości skupowanych owoców nie ma na to jednej definicji. Są bowiem firmy poszukujące zielonego Golden Deliciousa, ale i żółtego i tzw. przełamanego.
Istnieją także na rynku firmy kupujące w dalszym ciągu jabłka Golden Delicious jako owoce przemysłowe na soki. I dziś za jabłka na soki z Golden Deliciousa można dostać od 0,15 do 0,20 zł za kilogram.
Zobacz więcej: Jabłka