Jak prawidłowo wysortować jabłka pod względem wielkości?
2010-11-08 21:18
Źródło:
www.fresh-market.pl
W przypadku owoców, których wielkość określana jest wg średnicy, różnica pomiędzy średnicami poszczególnych owoców w tym samym opakowaniu musi być ograniczona do:
- 5 mm w przypadku owoców klasy „Ekstra” oraz owoców klasy I i II, zapakowanych w rzędach i warstwach , np. wielkość 65 – 70 mm
- 10 mm w przypadku owoców klasy I pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych, np. wielkość 70 – 80 mm;
W przypadku owoców, których wielkość określana jest w kategoriach masy, różnica masy poszczególnych owoców w tym samym opakowaniu powinna wynosić maksymalnie: - 20 proc. średniej wagi owocu w danym opakowaniu w przypadku owoców klasy „Ekstra” oraz owoców klasy I i II, zapakowanych w rzędach i warstwach,
- 25 proc. średniej wagi owocu w danym opakowaniu w przypadku owoców klasy I pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych.
Dla owoców klasy II pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych nie ma ograniczeń jednorodności wielkości. W takim przypadku należy przestrzegać jedynie wielkości minimalnych podanych w normie.
Zobacz więcej: Jabłka
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem