Jest problem z GPP
Coraz więcej sadowników sygnalizuje problemy z gorzką plamistością podskórną. W tym roku objawy tej choroby fizjologicznej szczególnie mocno uwidoczniają się na Ligolu oraz Jonagoldach, co nie wróży nic dobrego.
Gorzka plamistość podskórna (GGP) jest chorobą fizjologiczną jabłek, której główną przyczyną jest niedobór wapnia w owocach, a także wysoki stosunek potasu do wapnia. Wyjątkowo wrażliwe na gorzką plamistość podskórną są owoce z młodych drzew u których istnieje duże ryzyko niedostatecznej ilości wapnia, a ponad to owoce zbyt duże i zbyt wcześnie zebrane. Chorobie sprzyja silny wzrost wegetatywny, niewłaściwe nawożenie, silne deszcze przed zbiorami zwłaszcza gdy wcześniej bardzo długo było sucho, a także wysoka temperatura w okresie wegetacji. W tym sezonie wiele czynników klimatycznych przyłożyło się do zintensyfikowania objawów GGP na jabłkach, które stają się coraz większym problemem wśród przechowywanych owoców.
Objawy gorzkiej plamistości podskórnej
Objawy gorzkiej plamistości podskórnej pojawiają się już w sadzie w czasie sezonu wegetacyjnego lub dopiero w czasie przechowywania owoców. Są to drobne (średnica 3 – 5 mm), lekko zagłębione ciemno zielone (po stronie zielonej jabłka) lub czerwonawe (po stronie z rumieńcem) plamki pojawiające się głównie po stronie kielichowej jabłka. Z upływem czasu pod powierzchnią plam miąższ ciemnieje, schnie i korkowacieje. W zależności od zaawansowania choroby plamy mogą pokryć praktycznie całą powierzchnię owocu. Są odmiany u których zmiany miąższu spowodowane GGP pojawiają się tylko w głębszych warstwach jabłek i widoczne są dopiero po przekrojeniu owocu.
Zapobieganie chorobie
Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na wystąpienie gorzkiej plamistości podskórnej jest prawidłowe nawożenie, dlatego ważne jest by właściwie dobierać dawki nawozów potasowych, magnezowych oraz wapniowych. Wapń ze względu na utrudnioną jego dystrybucję w koronie drzew powinien być dostarczany także w postaci nawożenia dolistnego różnego rodzaju solami wapnia, szczególnie u odmian wrażliwych na chorobę.
Czynnikami ograniczającymi intensyfikację objawów GGP po zbiorze są: szybkie schłodzenie jabłek oraz przechowywanie ich w niskiej temperaturze i wysokiej względnej wilgotności powietrza. Komory z kontrolowaną atmosferą hamują objawy gorzkiej plamistości podskórnej praktycznie w 100 proc.
Zobacz więcej: Jabłka
Spory popyt, a jak cena?
czytaj dalej
Światowa produkcja owoców
czytaj dalej
Ile zebraliśmy owoców - zdaniem GUS
czytaj dalej
Chiny: znaczny wzrost cen jabłek
czytaj dalej
Rosyjski rynek jabłek
czytaj dalej
Mniejsze zbiory niż szacowano?
czytaj dalej