Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Klienci wolą barwione?

2013-07-30 08:20

Wybarwianie się jabłek jest procesem na który wpływają zarówno czynniki takie jak przebieg temperatur w okresie dojrzewania owoców jak i szereg zabiegów agrotechnicznych jak cięcie czy nawożenie. Oczywistą sprawą jest też wpływ odmiany i podkładki.

Lepiej wybarwione jabłka łatwiej znajdują nabywców, dlatego warto działać kompleksowo aby uzyskać pożądany efekt – „rumiane” jabłka. Za powstanie rumieńca odpowiadają antocyjany. Synteza tych barwników zachodzi efektywniej w owocach odpowiednio zaopatrzonych w cukry.

Colorado – aktywator wybarwienia owoców poprawia odżywienie owoców dzięki czemu stymuluje syntezę odpowiedzialnych za nie barwników. Preparat zawiera GA14 – biologicznie aktywny homogenat z alg Ascophyllum nodosum a także mangan i cynk. Sadownicy stosujący Colorado obserwowali zarówno to, że rumieniec pokrywał większą powierzchnię owoców jak i większą intensywność rumieńca. Zalecane stosowanie to dwa zabiegi: 4 i 2 tygodnie przed planowanym zbiorem.

Materiały prasowe.

Zobacz więcej: Jabłka

Słowa kluczowe: jabłka, wybarwianie jabłek, owoce
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE