Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Mróz groźniejszy niż przypuszczano

2012-11-05 09:57

Na przełomie października i listopada nad Polskę przyszły bardzo niskie temperatury. Mroźna i śnieżna pogoda trwała przez kilka dni. Dla sadowników, którzy nie zebrali do tego czasu jabłek była to wielka próba. Niestety sporo owoców nie przetrwało tych mrozów.

W niektórych rejonach temperatura nocami dochodziła do – 15 st. C. Takie mrozy były zabójcze nawet dla Idareda. Sadownicy zbierają teraz jabłka i od razu sypią je na przemysł. Owoce te nie nadają się już na handel jako owoc deserowy, a tym bardziej na eksport.

Jabłka z sadów, gdzie mrozy nie dochodziły do – 10 t. C sadownicy próbują jeszcze traktować jako towar handlowy, choć i tu istnieje obawa, że owoce te bardzo szybko się „rozpadną”. Eksporterzy muszą teraz bacznie uważać, na jabłka jakie sprzedają im producenci. Niektóre z nich to owoce pomrozowe i ich jakość, mimo ładnego wyglądu jest dużo gorsza od owoców zebranych w normalnych warunkach. Ważne jest by sprawdzać jędrność owoców. Jabłka po mrozie (z Idaredem włącznie) są mniej jędrne nawet w porównaniu do jabłek, które od momentu zbioru do chwili obecnej stały w sortowni.

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE