Nie my na Ukrainę a oni do Polski?
W sezonie 2017/18 (okres od czerwca do maja), Ukraina wyeksportowała na polski rynek owoców świeżych i przetworzonych, a tym gatunków jagodowych oraz orzechów za łączną kwotę 56 mln USD. W ten sposób wielkość dostaw produktów owocowych z Ukrainy podwoiła się w ciągu zaledwie dwóch lat.
Co więcej, dzięki temu Ukraina stała się jednym z dziesięciu największych dostawców owoców w tym jagód na polski rynek na równi z krajami takimi jak Holandia, Hiszpania, Niemcy, Włochy, Ekwador, Turcja, Belgia, Portugalia i Grecja.
Głównym produktem, który Ukraina dostarcza do Polski, są mrożone owoce jagodowe. Przede wszystkim są to maliny, a także dziko rosnące jagody, borówki, jeżyny i truskawki. Udział tej kategorii produktów wyniósł około 69 proc. W ubiegłym sezonie gwałtownie wzrósł do Polski również eksport śliwek i innych owoców pestkowych. Ponadto do Polski trafia także dużo orzechów i świeżych jagód.
Co ciekawe, niektóre z nich są surowcami dla polskich zakładów zamrażalniczych znajdujących się w pobliżu granicy z Ukrainą, które są ponownie eksportowane do innych krajów już jako polskie.
Trend spadkowy w dostawach zaobserwowano tylko w przypadku arbuza i melona, częściowo ze względu na niską podaż owoców na rynku krajowym w ubiegłym roku w wyniku zbyt krótkiego sezonu i wzrostu konsumpcji krajowej.
Najciekawsza sytuacja ma miejsce w eksporcie jabłek z Ukrainy do Polski. W minionym roku było to 58 ton jabłek. W dodatku nie były to jabłka do przetwarzania, a jabłka na świeży rynek, mimo że Polska jest największym producentem jabłek w Europie.
Polska przez wiele lat z rzędu dostarczała jabłka na rynek ukraiński. Jednak w tej chwili producenci ukraińscy zaczęli zdawać sobie sprawę, że mogą one konkurować z polskimi na tym rynku nie tylko w cenie, ale również w jakości.
Szef Ukraińskiego Towarzystwa Owocowo-Warzywnego (UPRA) Fedor Rybalko przewiduje, że w sezonie 2018/19, dostawy owoców z Ukrainy na polski rynek będą nadal rosły. Przede wszystkim znowu wzrośnie eksport mrożonych owoców jagodowych. Powinniśmy także spodziewać się wzrostu eksportu świeżych jagód, arbuzów, melonów, a nawet jabłek, pomimo rekordowych zbiorów jabłek w Polsce.
Zobacz więcej: Jabłka