Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polskie jabłka trafią do Chin w 2016 roku?

Procedura dopuszczenia polskich jabłek, zdaniem chińskich przedstawicieli, należy to wyjątkowo przyspieszonych, z uwagi na naszą dobrą współpracę między obiema stronami - powiedziała Monika Tyska, zastępca dyrektora Departamentu Współpracy Międzynarodowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Procedura dotycząca zezwolenia na eksport polskich jabłek do Chin zapoczątkowana została w 2014 i choć jest ona długotrwała, strona chińska zgodziła się na jej stosunkowo szybkie przeprowadzenie. Chińczycy obiecali stronie polskiej, iż procedura zostanie zakończona już w 2016 roku, po wcześniejszej inspekcji instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności podczas zbiorów w 2015 roku w Polsce przez chińskich przedstawicieli.

Aktualnie polscy producenci owoców eksportować do Chin mogą jedynie trzy mrożone produkty: truskawki, czarną porzeczkę oraz wiśnie. Polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ostatnim czasie zgłosiło zapytanie do strony chińskiej o możliwość zezwolenia na eksport kolejnych produktów mrożonych do azjatyckiego kraju.

Strona chińska zobligowała się do przygotowania wzorów kwestionariuszy, odrębnych dla każdego owocu. Kwestionariusz już po przekazaniu stronie polskiej będzie opracowywany w Głównym Inspektoracie Ochrony Roślin i Nasiennictwa, we wsparciu z odpowiednimi instytutami, jak również z przedsiębiorcami, którzy będą musieli taki kwestionariusz wesprzeć danymi dotyczącymi produkcji - jej ilości oraz produkcji w kontekście historycznym.

 

 

 

 

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem