Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Problemy z jakością jabłek

2019-01-28 12:36

4 mln ton zebranych jabłek to dostateczny powód do zmartwień dla polskich sadowników. Nawet zakładając, że sporo jabłek zostało pod drzewami i użyźni w przyszłym sezonie glebę, że w tym roku dużo pójdzie do przetwórstwa, to i tak jabłka deserowego mamy zatrzęsienie.

Efektem nadpodaży są niskie ceny. Dla najpopularniejszych odmian portal fresh-market.pl prowadzi notowania tutaj:

https://www.fresh-market.pl/ceny/ceny_owocow

ceny przemysłu prezentujemy tutaj:

https://www.fresh-market.pl/ceny/ceny_ze_skupow_i_przetworni

W przypadku tych pierwszych dobrze widać jaka jest cenowa przepaść między bieżącym sezonem a poprzednim. Dla odmiany Golden Delicious (KA, kal. 70+) rok temu było to 1,90 zł/kg, teraz to 1,25 zł/kg – ponad jedną trzecią mniej. Do tego mamy bardzo ostrą konkurencję w eksporcie (swą pozycję w tym segmencie rynku owoców umacnia Ukraina, a do tego dochodzi współzawodnictwo z ugruntowanymi na rynki graczami, jak choćby Włochy). Wiele też wskazuje na to, że w ciągu kolejnych miesięcy walka tylko się zaostrzy.

Jak by było mało tych kłopotów z podażą i szukaniem potencjalnych kupców, to coraz większym problemem staje się dla polskich jabłek kwestia jakości. A wiadomo, że bez odpowiedniej jakości nie tylko nie ma mowy o eksporcie, ale i o krajowym rynku świeżym.

Dużym problemem, o którym informują sadownicy, staje się występowanie na jabłkach tzw. „czekolady”, czyli oparzeliny powierzchniowej. Niestety, nie chroni przed nią nawet nowoczesna technologia przechowalnicza. Ciemnienie powierzchni jabłek po wyjęciu ich z chłodni lub nawet KA jest powodowane niedostateczną cyrkulacją gazu w czasie przechowywania, ale niestety nie tylko. Występowanie czekolady to również efekt niekorzystnych warunków podczas zbioru. Chodzi o zbyt wysokie temperatury w tym etapie produkcji. I tak był w zeszłym roku.

Jabłka, na których „czekolada” już się pojawiła, nie nadają się już na rynek świeży. Pozostaje obieranie i suchy przemysł. Pytanie jaką skalę przybierze zjawisko w tym sezonie. Czy będzie tak, że mimo teoretycznie wysokiej podaży jabłka, będzie problem z towarem w jakości eksportowej?

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE