Red Delicious – jak sytuacja w tym sezonie?
Tegoroczny sezon i ogrom jabłek na rynku odbija się także na sytuacji cenowej niszowych odmian na polskim rynku, takich jak Red Delicious. Produkcja tej jednokolorowej odmiany (i jej sportów) jest w Polsce naprawdę niewielka i generalnie eksporterzy bardzo chętnie o nią pytają, płacąc przy tym za nią wiele więcej niż za całą resztę (nawet więcej niż za paskowane sporty Gali).
Tak było rok temu, kiedy to za czerwoniaki w kalibrze 70+ eksporterzy płacili w granicach 1,30 – 1,50 zł za kilogram, a za jabłka odmiany Red Delicious w kalibrze 70+ do 2,20 – 2,30 zł za kilogram, czy dwa lata temu kiedy to za paskowane sporty Gali w kalibrze 65+ można było dostać 1,70 zł za kilogram, za czerwoniaki 70+ do 0,80 zł/kg, a Red Delicious skupowany był w cenie do 1,80 zł za kilogram.
W tym roku Red Delicious także należy do jednych z najdroższych odmian na polskim rynku, jednak aż takiej różnicy między nim, a pozostałymi odmianami już takiej nie ma. W chwili obecnej za Red Deliciousa w rozmiarze 70+ można otrzymać od 0,80 do 1,00 zł za kilogram. To sporo więcej niż za „czerwoniaki” czy Golden Deliciousa, jednak mniej niż za paskowane sporty Gali (cena ok. 1,00 – 1,20 zł/kg).
Zobacz więcej: Jabłka