Rosja: rośnie popularność soku jabłkowego
Jak poinformował Fruitinform od kilku lat ponad połowa rosyjskich zbiorów jabłek kierowana jest do przetwórstwa. Od ponad dwóch lat średniorocznie wielkość ta kształtuje się na poziomie 700 – 750 tys. ton. W ciągu 4 ostatnich lat ilość jabłek przeznaczonych do przerobu na koncentrat jabłkowy wzrosła o 35 proc. Bezpośrednią przyczyną takiego obrotu sytuacji rosnący popyt na konsumpcję soku jabłkowego Rosji. Zwiększone zapotrzebowanie na rosyjskim rynku jest również zauważalne z uwagi na rosnący import koncentratu soku jabłkowego. Dla porównania w roku 2008 kraj ten zaimportował jedynie 67 tys. ton tego produktu, podczas gdy w roku 2011 było to już 94 tys. ton.
W roku 2008 skierowano do przetworzenia około 500 tys. ton jabłek, a już 3 lata później, w roku 2011 750 tys. ton. Co roku rośnie ponadto wspomniany import koncentratu jabłkowego, maleje zaś jego eksport – w okresie ostatnich 4 lat Rosjanie wyeksportowali go 1,5-krotnie mniej. Według wstępnych danych na sezon 2012/2013, z uwagi na bardzo korzystne zbiory jabłek w Rosji w roku 2012, wielkość jabłek skierowanych do przetwórstwa szacuje się nawet na poziomie 855 tys. ton.
Zobacz więcej: Jabłka