Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Sadownicy zarobią na cydrze?

2012-12-17 10:53

Mamy wszelkie warunki do uruchomienia produkcji cydru w Polsce na dużą skalę: sadowników, moce produkcyjne i konsumentów szukających nowych smaków. Nie mamy natomiast prawa, które pozwoliłoby na rozwój tego biznesu na dużą skalę - twierdzi branża alkoholowa.

W danej chwili polski rynek cydru jest na tyle mały, że nie bada go żadna agencja. Pojedyńcze butelki przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek znaleźć można tylko delikatesach bądź sklepach specjalistycznych. Powodem takiego stanu jest wysoka akcyza, która od 2013 roku zostanie obniżona.

Impulsem od nowego roku będą uproszczenia akcyzowe i obniżka do poziomu porównywalnego z piwem oraz zwolnienie takich produktów z obowiązku banderolowania. To ostatnie nie jest jeszcze pewne, ale dopiero przy spełnieniu tych dwóch warunków mielibyśmy naprawdę szansę dla cydru w Polsce" - mówi Grzegorz Frącek, prezes Doehler Polska.

Zdaniem prezesa Doehler Polska, krajowy rynek mógłby bez problemu urosnąć w dwa lata do 5-6 mln litrów. Za pięć-osiem lat byłby w stanie wchłonąć 70 mln litrów cydru rocznie.

Zobacz więcej: Jabłka

Słowa kluczowe: cydr, produkcja cydru, sadownicy, jabłka
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE