Światowy eksport owoców i warzyw
W całym 2013 roku łącznie na świecie wyeksportowano 113,22 mln ton owoców i warzyw w tym 75,15 mln ton stanowiły same owoce, a pozostałe 38,07 mln ton warzywa. Dla porównania jeszcze w roku 2003 wolumen wyeksportowanych globalnie świeżych owoców i warzyw wynosił 74,65 mln ton z czego 50,31 mln ton to owoce, a 24,33 mln ton warzywa.
W światowej wysyłce w roku 2013 dominowały przede wszystkim banany z wynikiem 21,06 mln ton oraz jabłka – 8,66 mln ton, cebula - 7,82 mln ton i 7,6 mln ton pomidory oraz dokładnie 7,0 mln ton pomarańcze. W przypadku wysyłki bananów światowym liderem okazał się być Ekwador, a w przypadku jabłek Polska. Poniższa tabela prezentuje strukturę światowego eksportu dla 20 najpopularniejszych produktów:
Zobacz więcej: Jabłka
Ukraina odzyska status eksportera netto warzyw
Peru: problemy z eksportem winogron do Rosji
czytaj dalej
Argentyna: Eksporterzy jabłek i gruszek żądają pomocy
czytaj dalej
Mołdawia eksportuje jabłka do Bangladeszu
czytaj dalej
Chile: eksport gruszek w 2015 roku będzie wyższy
czytaj dalej