Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Turcja: rośnie produkcja jabłek

Produkcja jabłek w Turcji sukcesywnie rośnie. W mijającym sezonie szacuje się, że zbiory osiągną pułap 3,9 mln ton. Tak wysoka produkcja czyni Turcję jednym z pięciu największych producentów tych owoców na świecie. Jest to także jeden z największych konsumentów tych owoców - zgodnie z najnowszymi danymi przeciętny mieszkaniec Turcji zjada rocznie aż 123 kilogramy jabłek, czyli znacznie powyżej średniej światowej, która wynosi obecnie 74 kg. Turcy preferują owoce z krajowych upraw, jednak nie tylko. Kilka lat temu na turecki rynek trafiły nowe odmiany jabłek takie jak Fuji czy Pink Lady, które spotkały się z ogromnym zainteresowaniem.

Turcja eksportuje swoje jabłka przede wszystkim do krajów ościennych a także na Bliski Wschód, do Indii, na rynki afrykańskie i azjatyckie. Najważniejszym rynkiem zbytu tureckiej produkcji była kiedyś Rosja, zwłaszcza po wprowadzeniu rosyjskiego embarga na handel z Unią Europejską, jednak z powodów politycznych handel między Turcją a Rosją został ograniczony. Tureccy producenci jabłek liczą jednak, że niedługo uda się to przywrócić i owoce znów szerokim strumieniem popłynął na rosyjski rynek.

 

 

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE