Upadek rynku światowego koncentratu jabłkowego?
W 2017 roku w porównaniu z 2011 rokiem światowy handel koncentratem jabłkowym spadł o ponad jedną czwartą. Spadek wartości handlu tym produktem był jeszcze większy i wyniósł około 39 proc. Sugeruje to, że spadała w omawianym czasie nie tylko wielkość, ale także średnia cena koncentratu jabłkowego. Średni spadek wartości wyniósł 18 proc., i to pomimo faktu, że w 2017 roku z powodu mrozów w Europie, ceny były stosunkowo wysokie.
Wykres: Dynamika wpływów z eksportu koncentratu jabłkowego z siedmiu największych krajów eksportujących na lata 2013-2017 (źródło TradeMar ).
Jak widać na powyższym wykresie, prawie wszystkie wiodące kraje z wyjątkiem Turcji wykazały ujemną dynamikę dochodów z eksportu koncentratu jabłkowego, a Ukraina charakteryzowała się najsilniejszym spadkiem tej wartości. Oczywiście liderami w eksporcie koncentratu jabłkowego pozostały Chiny oraz Polska, jednak wśród pozostałych krajów z TOP-7 nastąpiły pewne roszady.
Turcja wyprzedziła Ukrainę w rankingu największych światowych eksporterów koncentratu jabłkowego. Podczas gdy Ukraina zmniejszyła eksport koncentratu jabłkowego, Turcja aktywnie go zwiększyła. W 2016 roku Turcja dogoniła, a w 2017 roku wręcz wyprzedziła Ukrainę pod względem eksportu koncentratu jabłkowego, przeznaczając 66,5 tys. ton produktu na rynki zagraniczne za łączną wartość 82,6 mln USD, podczas gdy Ukraina wyeksportowała jedynie 60,1 tys. ton za 67,7 mln USD.
Jednocześnie w ciągu ostatnich pięciu lat, Turcja zwiększyła eksport koncentratu z jabłek o 74 proc., a na Ukrainie spadł on o 24 proc. W 2013 roku Ukraina dostarczyła na rynki zagraniczne rekordową wielkość 111 tys. ton koncentratu jabłkowego o wartości 215 mln USD.
Zobacz więcej: Jabłka