WAPA opublikowała stan zapasów jabłek w Europie w 2017 roku
Na dzień pierwszego listopada 2017 roku zapasy jabłek w Europie były a poziomie 4,04 mln ton, tj. o prawie jedną czwartą mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. W Polsce zapasy były o około 28 proc. mniejsze, we Włoszech o ponad 30 proc. a w Niemczech aż o ponad 42 proc. Najmniejsza różnicę między sezonami odnotowano we Francji, gzie na początku listopada w chłodniach zamkniętych było o niecałe 2 proc. mniej jabłek niż przed rokiem.
Jeśli chodzi o zapasy jabłek z podziałem na poszczególne odmiany, najwięcej w listopadzie zamkniętych było jabłek Golden Deliciousa (1,03 mln ton), jednak o 29,5 proc. mniej w ujęciu rok do roku. W przypadku Gali zapasy były praktycznie na takim samym poziomie (+0,8 proc.), tj. 522 tys. ton. Spory spadek wielkości zapasów odnotowano dla Idareda – aż o 42 proc. do 221,5 tys. ton.
Zobacz więcej: Jabłka
Ceny jabłek bez szaleństw
Mamy przerwę w skupie jabłek a po niej…
czytaj dalej
Włochy: produkcja jabłek i sytuacja rynkowa w sezonie 2017/2018
Eksport jabłek z Polski w III kw. 2017 roku
czytaj dalej
Szwajcaria: będą potrzebne jabłka z importu
czytaj dalej