Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy: oczekiwania dotyczące produkcji jabłek w sezonie 2018/19

Produkcja we Włoszech w nadchodzącym sezonie szacowana jest na 2.199.526 ton, czyli większa niż przed rokiem, ale nieco niższa (o -6 proc.) niż średnia w latach 2014-2016. Szacunki są zróżnicowane w zależności od regionu: zarówno Trentino, jak i Alto Adige wracają do prawidłowej produkcji po ubiegłym roku, ale pozostaje ona jednak jeszcze poniżej pełnego potencjału, podczas gdy młode sady jabłoniowe zasadzone w Piemoncie znacząco zwiększyły produkcję. Pozostałe regiony można porównać do poziomów z 2016 roku.

W przypadku produkcji poszczególnych odmian, Golden Delicious odzyskuje grunt, choć stracił na sile w porównaniu z poprzednim okresem (-16 proc. względem średniej z lat 2014-2016). Red Delicious (-3 proc.) i Granny Smith (-5 proc.) wróciły do ​​poziomów z lat 2014-2016, podczas gdy produkcja Fuji znacznie spadła (-7 proc.). Produkcja Cripps Pink jest raczej stabilna (+ 4 proc. względem 2017 roku, -6 proc. względem średniej z ostatnich trzech lat). Gala przekroczyła średnią wielkość w porównaniu do lat 2014-2016 (+ proc.). Produkcja "innych odmian" nadal rosną, szczególnie w przypadku odmian klubowych (+ 61 proc. w porównaniu do lat 2014-2016).

A jakie są oczekiwania na sezon 2018/2019? Biorąc pod uwagę, że informacje dostarczane przez Prognosfruit muszą być analizowane w ogólnym kontekście i mając na uwadze, że szereg elementów może mieć wpływ na rynek, dane te dają dość wyraźny obraz na następny sezon. Ilość jabłek dostępna w Unii Euroejskiej może być jedną z najwyższych w historii. Należy również uwzględnić problemy związane z suszą i związaną z tym redukcją wielkości produkcji już widocznych w różnych krajach.

Jeżeli susza i wysokie temperatury będą trwały przez cały sierpień, prognoza będzie musiała zostać zweryfikowana. Włochy i wszyscy europejscy producenci jabłek mogliby korzystać z wielu systemów nawadniania, które mogłyby wspierać produkcję i jakość owoców.

Trwające rosyjskie embargo oraz niestabilna sytuacja gospodarcza i polityczna w krajach Afryki Północnej pozostają elementami, które mogą wpłynąć na sezon jabłkowy 2018/2019. Kilka krajów producenckich, w tym Włochy, cierpi z powodu utraty rynków, takich jak Egipt i Algieria, a także z braku dwustronnych porozumień fitosanitarnych. Pomoc władz krajowych i unijnych jest nie tylko pożądana, ale i konieczna.

Nie ma owoców z poprzedniego sezonu, co jest dobrą rzeczą. Ponadto istnieje większa produkcja nowoczesnych odmian docenianych przez rynek. Przemysł przetwórczy jest natomiast interesującym rynkiem zbytu dla owoców niskiej jakości. Wreszcie, biorąc pod uwagę presję wewnętrzną w basenie europejskim i niekorzystną wymianę kursów dla "trzecich operatorów”, nie oczekuje się wzrostu importu z krajów na półkuli południowej. 

W tym kontekście oczekiwania na sezon 2018/2019 pozostają pozytywne, zwłaszcza jeśli chodzi o owoce wysokiej jakości. 

 

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem