Zabraknie w tym sezonie Golden Deliciousa?
Produkcja jabłek odmiany Golden Delicious w Europie jest największa spośród uprawianych tutaj odmian. Tym samym do europejskich chłodni trafia najwięcej tych owoców do długoterminowego przechowywania. Okazuje się jednak, że w tym sezonie sadownicy, pomimo ogólnie dużo wyższej produkcji jabłek, mają o około 40 proc. niższe zapasy tej odmiany niż przed rokiem. Według ekspertów WAPA, na dzień 1 listopada 2018 roku w europejskich chłodniach zapasy Golden Deliciousa były na poziomie 643 tys. ton. Dla porównania, w tym samym okresie rok wcześniej, wartość ta opiewała na 1,028 mln ton.
Biorąc pod uwagę te dane można się spodziewać, że w tym roku ze względu na niedużą podaż Goldena (prawie dwa razy niższą niż przed rokiem), zainteresowanie tą odmianą będzie wysokie, a to z kolei przełoży się na ceny i wbrew fatalnemu pod tym kątem sezonem, Golden Delicious osiągnie bardzo przyzwoite ceny w okresie wiosennym.
Co ciekawe, w przypadku drugiej najbardziej popularnej odmiany w Europie sytuacja jest podobna i wielkość zapasów niższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Według zaktualizowanych danych WAPA na początku listopada zapasy tej odmiany w Europie były na poziomie 535 tys. ton, czyli o 16 proc. mniej niż przed rokiem.
Zobacz więcej: Jabłka