Zapasy jabłek w Polsce i Unii Europejskiej
Zgodnie z najnowszymi danymi opublikowanymi przez WAPA stan zapasów jabłek w krajach Unii Europejskiej w lutym 2017 roku wynosił około 3,502 mln ton i był o ponad 5 proc. niższy względem zapasów z analogicznego okresu roku ubiegłego. Wówczas w chłodniach zalegało około 3,704 mln ton jabłek. Analizując spadek wielkości zapasów z miesiąca na miesiąc wygląda na to, że w 30 dni, od stycznia do lutego 2017 roku z chłodni ubyło 588 tys. ton owoców. To sporo, jednak znacznie mniej niż miesiąc temu. Pomiędzy grudniem 2016 roku a styczniem br. udało się sprzedać aż 813 tys. ton jabłek.
We włoskich magazynach na początku lutego 2017 roku znajdowało się o ponad 1 proc. jabłek więcej niż w lutym 2016 roku, tj. 1,138 mln ton (w lutym 2016 roku było to 1,122 mln ton). Natomiast w ujęciu miesiąc do miesiąca sprzedaż owoców w 30 dni, od 1 stycznia do 1 lutego br. była na poziomie 176 tys. ton.
We francuskich chłodniach, w lutym 2017 roku zalegało 466 tys. ton owoców - rok wcześniej 485 tys. ton. Analizując natomiast intensywność sprzedaży jabłek we Francji w ostatnim miesiącu, od stycznia do lutego z magazynów ubyło 80 tys. ton.
* * * * *
Zapasy jabłek w Polsce w mijającym sezonie także są niższe względem poprzedniego roku. Zgodnie z danymi WAPA w lutym 2017 roku wynosiły one 1,026 mln ton. Rok temu w polskich magazynach zalegało o 44 tys. ton jabłek więcej. Jeśli natomiast chodzi o płynność handlu jabłkami w tym sezonie, w ciągu ostatniego miesiąca z chłodni ubyło 197 tys. ton owoców. Jest to nieco mniej względem okresu grudzień 2016 - styczeń 2017, kiedy to udało się sprzedać 237 tys. ton jabłek.
Jeśli chodzi o zapasy poszczególnych odmian jabłek w Polsce, według danych WAPA na początku lutego br. w chłodniach u sadowników najwięcej znajdowało się jabłek odmiany Idared (275 tys. ton), Szampion (145 tys. ton), Golden Delicious (135 tys. ton) oraz Ligol (100 tys. ton).
Zobacz więcej: Jabłka
Zapasy jabłek w Polsce i Unii Europejskiej
czytaj dalej
Stan zapasów unijnych jabłek i gruszek
czytaj dalej