Zapasy jabłek w Polsce i w Europie – luty 2018
Ograniczona przez wiosenne mrozy w bieżącym sezonie produkcja jabłek w krajach Unii Europejskiej w tym także w Polsce przekłada się na stan zapasów. Praktycznie z miesiąca na miesiąc jabłek w poszczególnych krajach UE jest coraz mniej, a w większości stan zapasów jest znacznie niższy niż przed rokiem. Generalnie, zgodnie z danymi opublikowanymi przez WAPA zapasy jabłek w styczniu 2018 roku były na poziomie 2.396,1 mln ton – aż o 31,6 proc. niższe niż przed rokiem. Co więcej, spadek wielkości zapasów pogłębia się – w styczniu różnica między 2017 a 2018 rokiem wynosiła 27,6 proc.
Duży spadek produkcji miał miejsce we Włoszech, aż o 40,1 proc., co ilościowo daje ograniczenie produkcji o 456.104 ton w ujęciu rok do roku. Dużo mniej jabłek w lutym 2018 roku przechowywanych było także w Niemczech – 48,7 proc., tj. o 142.500 ton mniej.
Dużo niższe zapasy jabłek notowane są także w Polsce. Zgodnie z danymi WAPA w Polskich chłodniach w lutym 2018 roku stan zapasów szacowano na 35,7 proc. niższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, co oznacza, że w okresie zimowym w komorach polskich sadowników było jedynie 660.000 ton jabłek. W ciągu miesiąca natomiast z chłodni ubyło 191.000 ton jabłek. Rok temu w analogicznym okresie, kiedy to zapasy owoców były o 1/3 wyższe, w okresie od stycznia do lutego sprzedano 197.000 ton owoców.
Zapasy poszczególnych odmian w lutym 2018 roku pozostawały na bardzo zróżnicowanym poziomie. W przypadku niektórych nie odnotowano większych strat spowodowanych wiosennymi mrozami, jednak dla niektórych zapasy były dużo niższe. Taka sytuacja miała miejsce dla odmian z grupy Jonagold – samego Jonagolda w europejskich chłodniach było o ponad 57,8 proc. mniej, Joanoreda aż o 70,8 proc. mniej, a Red Jonaprince o 30,5 proc. W przypadku Idareda zapasy w lutym 2018 roku były o 52,6 proc. niższe, a w przypadku Golden Deliciousa – odmiany najliczniej uprawianej w krajach UE zapasy były niższe o 34,2 proc.
Zobacz więcej: Jabłka