Zapasy jabłek w UE oraz w Polsce w lutym br.
Zgodnie z danymi opublikowanymi przez WAPA stan zapasów jabłek w krajach Unii Europejskiej w dniu pierwszego lutego 2016 roku wynosił około 3,674 mln ton i był zaledwie o 0,3 proc. wyższy względem zapasów z analogicznego okresu roku ubiegłego. Wówczas w chłodniach zalegało około 3,663 mln ton jabłek.
W przypadku zapasów jabłek we Włoszech na początku lutego wynosiły one niecałe 1,122 mln ton, czyli były o 5 proc. niższe jak przed rokiem (1,187 mln ton), we Francji natomiast, 1 lutego 2016 roku przechowywanych było jeszcze 0,443 mln ton owoców, o 14 proc. więcej w porównaniu do 1 lutego 2015 roku. W Niemczech zapasy jabłek na początku lutego były na poziomie 0,282 tys. ton. W pozostałych krajach w chłodniach pozostały nieznaczne ilości jabłek.
W Polsce według danych WAPA zapasy jabłek wynosiły 1,070 mln ton - o 5 proc. więcej jak przed rokiem (w ubiegłym roku na początku lutego w komorach przechowywanych było 1,016 mln ton).

Zapasy jabłek w Polsce są wysokie. Polscy sadownicy uważają, że nawet wyższe niż podaje WAPA. Nie wiadomo jednak, tak naprawdę, ile z tych jabłek to owoce nadające się jeszcze do handlu deserowego. Wiele owoców wyciąganych obecnie z komór okazuje się bowiem być porażonych chorobami fizjologicznymi, przede wszystkim oparzelizną powierzchniową.
Zobacz więcej: Jabłka