Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zmienione "Fuji"

2012-08-06 09:30

Przede wszystkim hodowcy postanowili poprawić ich jędrności. Chilijczycy chcą uzyskać jabłka o bardziej miękkim miąższu poprzez zwiększenie w nich zawartości fruktozy. Projekt rozpoczęty w 2008 r. wyniesie 300 mln USD. Właśnie kończy się jego pierwszy etap, teraz siewki przejdą testy polowe.

Chilijczycy chcą również zmienić kolor skórki "‘Fuji" – pracują nad tym od zeszłego roku. Na 2016 r. zapowiadają pierwsze plony. Cztery lata później ma już rosnąć 500 ha sadów zmodyfikowanej odmiany.

Zobacz więcej: Jabłka

Słowa kluczowe: jabłka, Chile, Fuji
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE