Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Grecja – dobre perspektywy dla owoców kiwi

Grecki sezon kiwi nie jest tak dotknięty światową pandemią, jak niektóre inne sektory handlu owocami i warzywami. Grecy wyprodukowali więcej kiwi niż kiedykolwiek wcześniej, a interesy były kontynuowane nawet po tym, jak grecki rząd ogłosił dodatkowe środki walki z wirusem. Grecki eksporter kiwi, z firmy Proto, uważa, że ​​w przyszłym sezonie Grecja może mieć jeszcze więcej, do 300 000 ton tych owoców, jeśli pogoda będzie sprzyjająca.

Pomimo wszystkiego, co dzieje się na świecie, Grecy mają wyjątkowy sezon kiwi, mówią Nikos Pardalis i George Kallatsis z greckiej firmy eksportującej owoce kiwi, Proto. „Sezon grecki był całkiem normalny. Na początku sezonu oczekiwano mniejszych rozmiarów niż w ubiegłym roku. Okazało się jednak, że średnia waga wynosiła około 100 gramów, podobnie jak w poprzednim sezonie. Średni kształt owoców nie był idealny, ponieważ płaskie i okrągłe owoce kiwi były obecne w większym niż zwykle odsetku. Botrytis był również obecny zarówno w greckich, jak i włoskich owocach, co wpłynęło na proces pakowania, ale ogólny wynik jakości był w normie bez większych problemów.” wyjaśnia Pardalis.

Zapotrzebowanie na kiwi nie spadło, biorąc pod uwagę koronawirusa. Według Pardalisa był tylko jeden niewielki okres, w którym wolumeny eksportowane miały niewielki spadek: „Sprzedaż była bardzo silna od początku, w styczniu odnotowaliśmy niewielki spadek, ale ponownie wzrosła po połowie lutego i utrzymywała się na tym samym poziomie, a potem jeszcze tempo jeszcze wzrosło. To był wyjątkowy sezon kiwi i jest dużym krokiem w kierunku ustanowienia Grecji jako głównego źródła tych owoców na półkuli północnej. Produkcja grecka była znacznie większa w tym sezonie - od około 220 000 do 230 000 ton, co stanowi wzrost o około 50 000 do 70 000 ton w porównaniu z poprzednim sezonem. Proto zarządzało 15 500 ton, co było największą ilością wśród greckich firm pakujących.”

Niektóre firmy zmagają się z działaniami swoich rządów krajowych, ale Kallatsis mówi, że nie miało to większego wpływu na działalność Proto. Eksport był nadal możliwy, a firma przygotowuje się na jeszcze więcej wolumenów w przyszłym roku: „Pandemika nie dotknęła Proto, firma nie zaprzestała działalności i nie odnotowała przypadków Covid-19. Sezon kiwi kończy się dla firmy z ograniczonymi ilościami, które zostaną skierowane do europejskich miejsc docelowych.

W trakcie sezonu Proto wysyłało swoje kiwi na globalny rynek, w tym do USA, Kanady, Indonezji, Hongkongu, na Bliski Wschód i do Europy. Najbliższe miesiące będą dotyczyć odpowiedniej uprawy kiwi na sezon 2020-2021. Jest za wcześnie, aby powiedzieć, jak będzie wyglądać następny sezon, ale jesteśmy przekonani, że greckie zbiory będą jeszcze większe; jeśli pogoda na to pozwoli, to w tym kraju można osiągnąć 300 000 ton w przyszłym roku.”

Zmiana sposobu myślenia w miejscu pracy, aby spełnić nowe wymagania dotyczące dystansu społecznego, nie była trudna dla Proto, ponieważ niektóre zalecenia były już powszechną praktyką w firmie: „Firma ustanowiła już wszystkie główne systemy zapewniania jakości od kilku lat, więc dostosowanie się do bardziej rygorystycznych środków higieny nie było bardzo trudne. Biorąc pod uwagę, że grecki rząd szybko zareagował na pandemię, nasza firma podjęła dodatkowe środki higieniczne w stosunku do już istniejących w tym samym dniu blokady i wprowadzono inne środki.

„Firma miała już lekarza, który monitoruje stan zdrowia naszego personelu, a rękawiczki jednorazowego użytku były już częścią naszej listy środków ochrony indywidualnej. Codziennie pracownicy są informowani o sytuacji Covid-19 w Grecji na podstawie ogłoszeń rządowych i codziennie robimy szkolenia personelu, dodaliśmy stacje dezynfekcji rąk do kluczowych lokalizacji, dodaliśmy plakaty z instrukcjami, umieściliśmy wszystkich pracowników na stacjach roboczych w odległości 2 metrów od siebie, całkowicie ograniczamy dostęp do personelu spoza firmy, monitorujemy temperaturę ciała personelu, podczas gdy licencjonowany kontrahent dezynfekuje nasze obiekty.” wyjaśnia Kallatsis.

Jednym minusem jest to, że nie można być tak gościnnym, jak zawsze. Ale do tego firma wdraża rozwiązania cyfrowe. „Proto jest znane z tego, że jest otwarty dla wszystkich odwiedzających i gościł wiele wizyt klientów, greckich i zagranicznych urzędników państwowych, pracowników uniwersytetów itp. Jesteśmy zasmuceni faktem, że dystans społeczny jest obecnie normą, ale jesteśmy już skonfigurowani do obsługi zdalnego dostępu dla naszychm klientów. .

Pardalis jest przekonany, że greckie kiwi mają przed sobą świetlaną przyszłość na rynku globalnym. „Greckie kiwi z każdym sezonem cieszą się coraz większym zainteresowaniem na światowych rynkach, a Proto z dumą odgrywa ważną rolę w sukcesie greckich owoców kiwi. Jest to ważne dla wszystkich greckich producentów i pakujących, aby nadal starali się dostarczać certyfikowane, wysokiej jakości, odpowiednio pakowane owoce do miejsc na całym świecie.” podsumowuje.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE