Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Greckie kiwi walczy o rynki

„Wszystkie kraje europejskie zwiększają swój eksport kiwi, a w Grecji w ciągu zaledwie dziesięciu lat wzrósł on z 50 do 150 tysięcy ton”, mówi Stefano Pezzo, prezes Fruitimprese Veneto.

„Grecja zwiększyła produkcję z 75 do 220 tysięcy ton w ciągu około 10 lat. Konsumpcja krajowa jest bardzo niska, koszty produkcji są również niskie, a więc eksport skoczył z 50 do 150 tysięcy ton i zastąpił w niektórych krajach włoskie dostawy”.

Oczywiście problemy wzrosły wraz z wprowadzeniem rosyjskiego eksportu: przed 2014 roku Grecja sprzedawała Rosji 33 procent swoich owoców kiwi, a 40 procent trafiło na rynek europejski. W ciągu ostatnich 5 lat Grecy zwiększyli swoją produkcję, a odsetek produktów przeznaczonych na rynek Europy osiągnął 70 procent.

„Ilość greckich kiwi sprzedawanych w Niemczech i Hiszpanii - które wcześniej kupowały te owoce z Włoch - rośnie z roku na rok”.

Włochy mają potencjał produkcyjny na poziomie 600 tys. ton, chociaż w 2018 roku zebrano zaledwie 400 tys. ton. Veneto jest piątym włoskim regionem, jeśli chodzi o produkcję i powierzchnię sadów. Średnia produkcja spadła poniżej 40 tysięcy ton z powodu areału.

„Włochy eksportują około 70 procent swojej produkcji, a my musimy poprawić to, co robimy, aby nie zostać w tyle”, konkluduje Stefano Pezzo.

Zobacz więcej: Kiwi

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE