Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Jakość handlowa kiwi – wymagania minimalne

2010-11-08 20:46

Zgodnie z rozporządzeniem komisji nr 1673 / 2004 normę stosuje się dla kiwi odmian uprawnych dostarczanych dla konsumentów w stanie świeżym, norma nie dotyczy owoców przeznaczonych dla przemysłu.

Owoce muszą spełniać następujące wymagania minimalne:

  • muszą być całe, ale bez szypułki (szypułka jest długa i kaleczy sąsiednie owoce)
  • zdrowe – niedopuszczalne są owoce zepsute, nadgniłe i z takim zmianami, które czynią owoc niezdatny do spożycia
  • czyste, bez zanieczyszczeń obcych.
  • praktycznie wolne od pasożytów i szkód wyrządzonych przez nie
  • wystarczająco jędrne
  • dobrze wykształcone, niedopuszczalne są podwójne i wieloowocowe
  • wolne od nadmiernego zawilgocenia i od obcych zapachów
  • odpowiednio dojrzałe: w regionie produkcyjnym, na etapie eksportu i importu, sok z owocu ma mieć minimum 6,2° Brixa, a na pozostałych etapach obrotu minimum 9,5° Brixa

Wymagania minimalne wielkości pojedyńczego owocu, w zależności od klasy:

  • klasa ekstra min. 90 g
  • klasa I min. 70 g
  • klasa II min. 65 g. 

Zobacz więcej: Kiwi

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem