Jakość handlowa kiwi – wymagania minimalne
2010-11-08 20:46
Źródło:
www.fresh-market.pl
Zgodnie z rozporządzeniem komisji nr 1673 / 2004 normę stosuje się dla kiwi odmian uprawnych dostarczanych dla konsumentów w stanie świeżym, norma nie dotyczy owoców przeznaczonych dla przemysłu.
Owoce muszą spełniać następujące wymagania minimalne:
- muszą być całe, ale bez szypułki (szypułka jest długa i kaleczy sąsiednie owoce)
- zdrowe – niedopuszczalne są owoce zepsute, nadgniłe i z takim zmianami, które czynią owoc niezdatny do spożycia
- czyste, bez zanieczyszczeń obcych.
- praktycznie wolne od pasożytów i szkód wyrządzonych przez nie
- wystarczająco jędrne
- dobrze wykształcone, niedopuszczalne są podwójne i wieloowocowe
- wolne od nadmiernego zawilgocenia i od obcych zapachów
- odpowiednio dojrzałe: w regionie produkcyjnym, na etapie eksportu i importu, sok z owocu ma mieć minimum 6,2° Brixa, a na pozostałych etapach obrotu minimum 9,5° Brixa
Wymagania minimalne wielkości pojedyńczego owocu, w zależności od klasy:
- klasa ekstra min. 90 g
- klasa I min. 70 g
- klasa II min. 65 g.
Zobacz więcej: Kiwi
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem