Nowozelandzki eksport owoców i warzyw
W minionym roku Nowa Zelandia wyeksportowała łącznie 1,266 mln ton owoców i warzyw wobec 1,071 mln ton rok wcześniej. Ze wspomnianej ilości około 944,1 tys. ton stanowiły w minionym roku owoce, a pozostałe 322,5 tys. ton warzywa.
W eksporcie największe ilości stanowiły owoce kiwi z wynikiem 516,1 tys. ton, jabłka – 387,8 tys. ton, ponad 183,0 tys. ton cebula, 112,0 tys. ton dynie i niecałe 20,0 tys. ton awokado.
Największym odbiorcą nowozelandzkich produktów ogrodnictwa były przed rokiem kraje płd.-wsch. Azji z wynikiem ponad 628,0 tys. ton oraz kraje unijne z wynikiem ponad 426,0 tys. ton. Najwięcej w roku 2015 zaimportowała Japonia – 205,5 tys. ton, Chiny – ponad 106,0 tys. ton oraz Holandia – prawie 66,0 tys. ton, a także Wielka Brytania – niecałe 62,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Kiwi
Nie tylko polscy sadownicy mają problemy z jakością jabłek
czytaj dalej
Holenderski import produktów z Chile
czytaj dalej
Hiszpania: wzrost eksportu andaluzyjskich truskawek
czytaj dalej
Unijny handel jabłkami w dobrej kondycji?
czytaj dalej
Światowy rynek cytryn
czytaj dalej