Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy - lider w produkcji kiwi

2011-12-05 00:02
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA

Ze wspomnianej wielkości około 461,5 tys. ton kiwi to produkcja komercyjna. Zdecydowanie największym regionem produkcyjnym owoców kiwi we Włoszech jest region Lazio, gdzie w bieżącym roku zebrane zostanie prawie 172 tys. ton owoców. Sporym producentem są także okolice Piemontu, z tegorocznymi zbiorami na poziomie 130 tys. ton. W sezonie 2009/2010 Włosi wyeksportowali 359,6 tys. ton kiwi, a w sezonie 2010/2011 szacowany eksport to około 336,5 tys. ton.

Największe ilości włoskich kiwi trafiają do innych państw unijnych - w sezonie 2010/2011 to wielkość około 250 tys. ton. Drugim pod względem importu w zależności od danego sezonu pozostaje rynek Ameryki Północnej bądź Rosja, w sezonie 2010/2011 eksport do krajów północnoamerykańskich wyniósł 20 tys. ton, natomiast do Rosji 16 tys. ton.

W bieżącym roku produkcja owoców kiwi na półkuli północnej szacowana jest na około 691 tys. ton. Tuż za Włochami czołowymi unijnymi producentami są Francja oraz Grecja. W przypadku Francji w bieżącym roku spodziewana produkcja to około 70 tys. ton, natomiast aż o 23 proc. większa powinna być w Grecji – 89,5 tys. ton. W przypadku pozostałych liczących się producentów kiwi z półkuli północnej w 2011 roku większa będzie również produkcja w Hiszpanii – ponad 12 tys. ton oraz w Kalifornii, gdzie odnotowano rekordowe zbiory na poziomie prawie 27 tys. ton. Ponadto zbiory w Portugalii oszacowano na około 16 tys. ton i w Korei Południowej na około 14,7 tys. ton.
 

Zobacz więcej: Kiwi

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem