Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Andaluzja europejskim liderem w produkcji owoców tropikalnych

W Maladze produkowanych jest około 73.000 ton awokado, a w Granadzie około 50.000 ton czirimoji. W regionie Andaluzji znajduje się aż 16.000 hektarów upraw poświęconych owocom tropikalnym ogółem. Większość z nich uprawiana jest na rynek europejski, a niewielka odległość między dostawcą a odbiorcą pozwala na dłuższe dojrzewanie owoców, co zapewnia ich bardzo wysoką jakość.

Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest awokado uprawiane na 9.400 ha (wzrost powierzchni upraw z 9.000 ha) - produkcja 73 tys. ton. Około 70 proc. z tego awokado trafia na rynki zagraniczne. Z regionu eksportuje średnio 57.000 ton awokado, przede wszystkim do Francji, Holandii, Niemiec i Wielkiej Brytanii, gdzie bardzo ceni się wyższą jakość i lepszy smak owoców.

W przypadku mango eksport owoców osiąga pułap około 16.000 ton, a głównymi rynkami zbytu są Francja, Niemcy oraz Wielka Brytania. Powierzchnia upraw tego gatunku zajmuje ok. 2.200 ha.

Czirimoje sprzedawane są głównie na rynku krajowym, z udziałem na poziomie od 80 do 90 proc. rocznej produkcji (ok. 50.000 ton uprawianych na powierzchni 3.000 ha). Charakterystyka tego owocu i jego kruchość stanowi duży problem na dostarczanie go w dalsze regiony Europy, jednak prowadzone są już działania promujące czirimoję na europejskich rynkach.

Loquatsy, kolejny popularny w regionie gatunek tropikalny uprawiane są na powierzchni 815 ha, a ich średnia produkcja wynosi około 9.800 ton.

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE