330 proc. wzrost produkcji...
Jak informuje FAO na świecie corocznie produkuje się około 3 mln ton orzechów włoskich a dane te pochodzą ze średniej wielkości produkcji z lat 2008-2012, a dane za sam rok 2012 mówią o wielkości zbiorów 3,4 mln ton.
Globalna produkcja skoncentrowana jest w zasadzie w trzech miejscach – pierwszym z nich są Chiny z udziałem w zbiorami na poziomie 43,7 proc., drugim Iran – około 14,7 proc. oraz Stany Zjednoczone z udziałem około 14,2 proc. Na kolejnych miejscach plasują się Turcja, Meksyk, Ukraina i Francja.
W porównaniu do roku 1980 światowa produkcja orzechów włoskich odnotowała znaczny bo 330 proc. wzrost produkcji w porównaniu do roku 2012, a także około 470 proc. wzrost powierzchni ich upraw w roku 2012 notowany już na około 1 mln ha.
Co ciekawe trzech najwięksi światowi producenci znakomita większość lokalnych zbiorów konsumują na rodzimym rynku a eksportują niewiele.
Największymi eksporterami zaś pozostaje Meksyk, Ukraina, Francja oraz Chile.
Najchętniej orzechy włoskie importowane są przez rynek chiński, włoski, turecki, hiszpański czy niemiecki.
Zobacz więcej: Orzechy