Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

330 proc. wzrost produkcji...

2014-07-31 15:18

Jak informuje FAO na świecie corocznie produkuje się około 3 mln ton orzechów włoskich a dane te pochodzą ze średniej wielkości produkcji z lat 2008-2012, a dane za sam rok 2012 mówią o wielkości zbiorów 3,4 mln ton.

Globalna produkcja skoncentrowana jest w zasadzie w trzech miejscach – pierwszym z nich są Chiny z udziałem w zbiorami na poziomie 43,7 proc., drugim Iran – około 14,7 proc. oraz Stany Zjednoczone z udziałem około 14,2 proc. Na kolejnych miejscach plasują się Turcja, Meksyk, Ukraina i Francja.

W porównaniu do roku 1980 światowa produkcja orzechów włoskich odnotowała znaczny bo 330 proc. wzrost produkcji w porównaniu do roku 2012, a także około 470 proc. wzrost powierzchni ich upraw w roku 2012 notowany już na około 1 mln ha.

Co ciekawe trzech najwięksi światowi producenci znakomita większość lokalnych zbiorów konsumują na rodzimym rynku a eksportują niewiele.

Największymi eksporterami zaś pozostaje Meksyk, Ukraina, Francja oraz Chile.

Najchętniej orzechy włoskie importowane są przez rynek chiński, włoski, turecki, hiszpański czy niemiecki.

Zobacz więcej: Orzechy

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE