Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

330 proc. wzrost produkcji...

2014-07-31 15:18

Jak informuje FAO na świecie corocznie produkuje się około 3 mln ton orzechów włoskich a dane te pochodzą ze średniej wielkości produkcji z lat 2008-2012, a dane za sam rok 2012 mówią o wielkości zbiorów 3,4 mln ton.

Globalna produkcja skoncentrowana jest w zasadzie w trzech miejscach – pierwszym z nich są Chiny z udziałem w zbiorami na poziomie 43,7 proc., drugim Iran – około 14,7 proc. oraz Stany Zjednoczone z udziałem około 14,2 proc. Na kolejnych miejscach plasują się Turcja, Meksyk, Ukraina i Francja.

W porównaniu do roku 1980 światowa produkcja orzechów włoskich odnotowała znaczny bo 330 proc. wzrost produkcji w porównaniu do roku 2012, a także około 470 proc. wzrost powierzchni ich upraw w roku 2012 notowany już na około 1 mln ha.

Co ciekawe trzech najwięksi światowi producenci znakomita większość lokalnych zbiorów konsumują na rodzimym rynku a eksportują niewiele.

Największymi eksporterami zaś pozostaje Meksyk, Ukraina, Francja oraz Chile.

Najchętniej orzechy włoskie importowane są przez rynek chiński, włoski, turecki, hiszpański czy niemiecki.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE