Rynek orzechów włoskich na Ukrainie
Orzechy te uprawiane są na obszarze około 3,5 tys. ha, a 8 proc. zbiorów pochodzi z małych, prywatnych gospodarstw.
Krajowa konsumpcja tych orzechów jest zmienna i ściśle uzależniona przede wszystkim od ekonomicznej sytuacji ukraińskich konsumentów, a coraz częściej na popularności zyskują inne orzechy jak na przykład migdały, orzechy nerkowca czy pistacje. W bieżącym roku oszacowano poziom lokalnej konsumpcji na około 25 tys. ton.
W przeciągu ostatnich pięciu lat ponad połowa lokalnych zbiorów orzechów włoskich kierowana była na eksport, a największymi odbiorcami były kraje unijne oraz państwa Środkowego Wschodu. Największe ilości orzechów eksportowane są w łupinach, a w bieżącym roku wielkość eksportu powinna wynieść 65 tys. ton. Import od lat wynosi zero.
Zobacz więcej: Orzechy
Ceny świeżych orzechów laskowych zróżnicowane
czytaj dalej