UE: rynek orzeszków pistacjowych
Produkcja orzeszków pistacjowych w krajach Unii Europejskiej jest niewystarczająca w stosunku do wielkości konsumpcji tych orzechów. W sezonie 2012/2013 prognozowana produkcja to zaledwie 7,5 tys. ton wobec 6,3 tys. ton w poprzednim i 6,2 tys. ton sprzed dwóch lat.
Dla porównania wielkość konsumpcji dla wszystkich państw UE to w bieżącym sezonie 65,6 tys. ton wobec 63,4 tys. ton w sezonie 2011/2012. Unijne pistacje zbierane są głównie w dwóch krajach unijnych – w Grecji oraz we Włoszech.
Ze względu na niewielką produkcję oraz wysokie spożycie, UE jest importerem orzeszków pistacjowych, a największe ich ilości sprowadzane są corocznie z USA i Iranu. Przed rokiem ze Stanów Zjednoczonych unijna „27” zaimportowała w sumie 39,6 tys. ton pistacji, a z Iranu ponad 20,5 tys. ton. Pozostałe ilości stanowiły dostawy między innymi z Afganistanu – około 1,2 tys. ton czy Turcji i Syrii. Eksport pistacji z UE jest również nieznaczny i w bieżącym sezonie oceniono go na jedyne 1,5 tys. ton, które skierowane zostaną podobnie jak przed rokiem do Szwajcarii i Macedonii.
Zobacz więcej: Orzechy
Orzechy włoskie – Jacki coraz droższe
Rosną ceny orzechów laskowych na giełdach
Zróżnicowane ceny orzechów włoskich
czytaj dalej