Cytrusy zaatakowane przez bakteryjne choroby
Owoce są gorzkie, zniekształcone i nie dojrzewają. Już od dawna sadownicy zabiegali o pomoc federalną, ale dopiero teraz, w obliczu wielkich kłopotów branży, administracja postanowiła działać.
Przeszło 30 milionów dolarów wyda Departament Rolnictwa na walkę z chorobą drzewek cytrusowych. Floryda zaopatruje 60 procent amerykańskiego rynku. To potężny rynek wart 9 miliardów dolarów i tysiące miejsc pracy, które są zagrożone. A wszystko przez niewielkie azjatyckie insekty, które po raz pierwszy pojawiły się w Ameryce w 2005 roku. Przenoszą bakterię, która wyniszcza plantacje owoców na Florydzie, ale pojawiły się również i przypadki w Kalifornii. Obecny sezon zapowiada się kiepsko dla producentów. Według prognoz zbiory pomarańczy będę o ponad 1/5 mniejsze, niż w poprzednich latach.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Znikają hiszpańskie cytrusy
Pierwsze cytrusy z południowej półkuli
czytaj dalej
Cytrusy – czy ten sezon nas jeszcze zaskoczy?
czytaj dalej
Giełda w Kaliszu – dominują jabłka i cytrusy
czytaj dalej