Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Egipt: rynek pomarańczy

2013-03-11 16:24

Rośnie produkcja pomarańczy w Egipcie. Szacuje się, że w sezonie 2012/2013 produkcja pomarańczy wyniesie około 2,5 mln ton, czyli o 4,3 proc. więcej wobec sezonu 2011/2012. Dzięki zbiorom na tym poziomie kraj ten w bieżącym sezonie uplasuje się na 6 miejscu pod względem globalnej produkcji pomarańczy.

Zbiory pomarańczy w Egipcie to około 4,5 proc. udziału w światowej produkcji. W sumie w Egipcie powierzchnia upraw tych cytrusów stanowi aż 65 proc. łącznej powierzchni upraw wszystkich owoców, a wolumen zbiorów to około 30 – 35 proc. łącznych zbiorów. W omawianym sezonie 2012/2013 pomarańcze uprawiane są na łącznej powierzchni 131,1 tys. ha, a liczba drzewek oszacowana została na 8,9 mln sztuk.

Około 63 proc. ogółu produkcji pomarańczy kierowane jest do bezpośredniej konsumpcji, natomiast jedynie 3,6 proc. przetwarzane jest i spożywane głownie w postaci soku. W omawianym sezonie krajowa konsumpcja pomarańczy, jak podają szacunki, wyniesie 1,4 mln ton, czyli dokładanie tyle samo co w poprzednim i we wcześniejszych sezonach produkcyjnych.

Średnioroczne spożycie pomarańczy przez 1 Egipcjanina to około 33 kg. Okres eksportowy dla pomarańczy egipskich trwa od listopada do maja roku następnego, a wielkość wysyłki przewidziana na sezon 2012/2013 to około 1 mln ton, czyli o 10 proc. więcej wobec poprzedniego sezonu. Największe ilości owoców kierowane są na rynek ukraiński, rosyjski, a także do Arabii Saudyjskiej, Zjednoczonych Emiratów Arabskich oraz do pozostałych państw unijnych. Ogromną konkurencją dla egipskich pomarańczy są od lat owoce z RPA, Maroka, Hiszpanii, Turcji czy Chin.

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE