Hiszpania: droższe andaluzyjskie mandarynki?
Sezon na mandarynki w regionie Andaluzji trwa już od października br. Hiszpańscy producenci z prowincji Huelva i Sevilla - najważniejszych pod względem produkcyjnym rejonów tego regionu, kończą właśnie zbiory wczesnej odmiany Clemenrubi i zaczynają zbiory Clemenules.
Obok zbiorów hiszpańscy producenci cytrusów zabrali się już za handel owocami i okazuje się, że średnie ceny pierwszych mandarynek zebranych w ciągu października były wyższe względem cen z analogicznego okresu roku poprzedniego o 209 proc. Tak więc mimo, że w październiku ceny mandarynek spadły generalnie prawie o 13 eurocentów na kilogramie, cena do końca miesiąca utrzymywała się na poziomie 68 eurocentów za kilogram - na znacznie wyższym jak rok temu, wówczas cena mandarynek z Andaluzji była na poziomie 22 eurocentów/kg.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Europa: Freshfel o kampanii cytrusowej 2014/2015
czytaj dalej
Import mandarynek do Polski w I półroczu 2014 roku
czytaj dalej
Import cytryn do Polski w I półroczu 2014 roku
czytaj dalej
Marokańscy producenci nie chcą popełnić znów błędów
czytaj dalej