Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania: spadek produkcji mandarynek

2013-03-07 10:44

W bieżącym sezonie produkcja mandarynek w Hiszpanii będzie mniejsza od zeszłorocznej o około 10,6 proc. Zgodnie ze wstępnymi szacunkami wielkość produkcji dla tych owoców osiągnie łącznie 1.263.400 ton. Prognoza ta wynika z wyceny produkcji publikowanej przez Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Środowiska w Hiszpanii (MAGRAMA), która dotyczyła między innymi właśnie cytrusów, ale także kiwi oraz kasztanów jadalnych.

Spośród owoców cytrusowych największy spadek produkcji dotyczy mandarynek odmian mieszańcowych, których w bieżącym sezonie będzie mniej o 20,1 proc. i zbiory wyniosą łącznie 352,8 tys. ton (w zeszłym sezonie zbiory mandarynek tego typu wyniosły 441,0 tys. ton). Wzrost produkcji szacuje się natomiast dla mandarynek satsuma o około 18 proc. – do 177,0 tys. ton. Wyższa niż w zeszłym sezonie będzie także produkcja grejpfrutów o 20,1 proc. – do 56,4 tys. ton.

Ponadto hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Środowiska podało szacunki dla produkcji kiwi i kasztanów jadalnych. W przypadku tych pierwszych produkcja w bieżącym sezonie będzie niższa od zeszłorocznej o 10,3 proc. i wyniesie 28,0 tys. ton, natomiast w przypadku tych drugich przewidywany jest wzrost produkcji o 21,4 proc. do 211,7 tys. ton.

 

 

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE