Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania: to będzie dobry sezon grejpfrutowy

Produkcja grejpfrutów według AILIMPO na sezon 2018/2019 oszacowana została 76.000 ton, co oznacza, że tegoroczne plonowanie tego gatunku będzie podobne co w poprzedniej kampanii.

Ten wolumen produkcji pozwala hiszpańskiemu sektorowi „grejpfrutowemu” z optymizmem patrzeć na ten sezon ponieważ pod względem jakości hiszpański grejpfrut jest doceniany. Niemniej jednak dewaluacja tureckiej liry może mieć wpływ na popyt na hiszpańskiego grejpfruta i musi być rozważana szczególnie na tych rynkach, które są bardzo wrażliwe na cenę. 

Sezon hiszpański rozpocznie się pod koniec października, oferując od początku sezonu duże partie owoców, aby zaspokoić popyt na tego rodzaju owoce. Tymczasem trzeba będzie jeszcze poczekać na koniec zapasów z RPA, a także koniec sezonu meksykańskiego. Ogólnie rzecz biorąc, grejpfruty hiszpańskie wyraźnie stały się wiodącym i niezbędnym produktem w UE mogącym zaspokoić popyt od listopada do kwietnia.

A jak było rok temu? Sezon 2017/2018 zamknął się łączną produkcji na poziomie 76.104 ton, a owoce te były eksportowane głównie do Niemiec i Francji, co stanowi 57 proc. łącznej sprzedaży tych owoców – na poziomie 30.000 ton. Niewielka ilość została wywieziona na rynki krajów zamorskich (3.016 ton), gdzie nastąpił gwałtowny wzrost popytu na nie – o 19 proc. Podjęto również ogromne wysiłki, aby otworzyć i wzmocnić rynki, takie jak Szwajcaria, Kanada i Republika Południowej Afryki. Rynek krajowy oszacowano na 10.000 ton, a przemysł przerobił 10.000 ton.

 

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem