Mniejsza produkcja chińskich mandarynek
W rozpoczętym w październiku minionego roku sezonie 2016/2017 szacunkowa produkcja mandarynek w Chinach to około 19,3 mln ton – o około 5 proc. mniej wobec poprzedniego sezonu (20,2 mln ton). W sumie cytrusy te uprawiane są w Chinach na łącznym obszarze 820,0 tys. ha.
Chiny to przede wszystkim ogromny konsument mandarynek – w sezonie 2016/2017 tą wielkość prognozuje sią nawet na 18,1 mln ton. O około 10 proc. mniejszy będzie tegosezonowy eksport mandarynek - oszacowano go na 600,0 tys. ton, a owoce te co roku dostarczane są przede wszystkim na rynek tajlandzki, wietnamski czy rosyjski. Import jest w tym kraju marginalny i w bieżącym sezonie osiągnie około 30,0 tys. ton tych cytrusów.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Chiny: niższa produkcja pomelo?
czytaj dalej
Chiny importują coraz więcej jabłek
Chiny: znaczny wzrost cen jabłek
czytaj dalej
Chiny: problem z eksportem gruszek do UE
czytaj dalej
Chiny największym producentem kiwi?
czytaj dalej