Owoce i warzywa w kuchence mikrofalowej
Jak wycisnąć więcej soku
Za pomocą kuchenki mikrofalowej wydobędziemy z cytrusów więcej soku. Pomarańcza, cytryna lub limonka wyciągnięta prosto z lodówki znacznie trudniej oddaje swój sok podczas wyciskania niż ta, lekko podgrzana lub pozostawiona w temperaturze pokojowej. Pamiętając o tym, cytrus z którego chcemy wycisnąć sok, włóżmy na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100 proc. mocy. Nie tylko łatwiej wyciśniemy sok, ale będzie go więcej!
Szybkie obieranie pomidorów
Blanszowanie pomidorów to żmudna robota. Trzeba zagotować wodę, następnie moczyć warzywo przez odpowiedni czas. Sprawa robi się trudniejsza jak mamy do obrania parę pomidorów. A rozwiązanie jest bardzo proste. Jak chcemy obrać pomidory, wystarczy je wstawić na minutę do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc. Skórka zejdzie z nich bez problemu.
Suszone zioła domowym sposobem
Również świeże zioła możemy ususzyć w mikrofalówce. Wystarczy je ułożyć na papierowych serwetkach i włączamy sprzęt na 30 sekund przy mocy 600 W. Czynność powtarzamy do momentu, aż zioła staną się suche i dadzą się pokruszyć.
Nie spalimy już patelni podczas prażenia
Równie łatwo choćby orzechy czy grzanki do zupy. Ulubione orzechy lub pokrojoną kromkę chleba układamy na talerzu i podgrzewamy na wysokiej mocy przez dwie do trzech minut. Kiedy kuchenka skończy działanie, jeszcze przez minutę pozostawmy zawartość w środku.
A co z niekorzystnym wpływem mikrofali?
Badania naukowe wykazały, że podczas potraw w mikrofali traci się mniej więcej tyle samo substancji odżywczych, co podczas stosowania innych metod gotowania. W skrócie, gdy w mikrofalówce gotuje się warzywa z użyciem małej ilości wody, to jest to porównywalne z tradycyjnym duszeniem. Choć inne badania wykazują jednak, że substancje odżywcze, zwłaszcza antyoksydanty, mogą ulegać w mikrofalówce zniszczeniu. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, występują w wielu gatunkach owoców i warzyw, np. w papryce, brokułach czy pomidorach, i odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, chroniąc go przed działaniem wolnych rodników.