Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Peru – rekordowy eksport owoców

Pomimo wyzwań związanych z Covid-19, Peru ustanowiło nowy rekord w eksporcie owoców w pierwszych pięciu miesiącach 2020 roku. Krajowy eksport osiągnął rekordowe 1,41 mld USD w okresie od stycznia do maja tego roku, co stanowi wzrost o 11,6 procent w porównaniu z tym samym okresem w 2019 roku, wynika z danych Ministerstwa Handlu Zagranicznego i Turystyki (Mincetur).

Po mocnym rozpoczęciu roku dostawy gwałtownie spadły w ostatnim tygodniu marca, kiedy rząd nałożył surowe środki kwarantanny, a potem powrócił do wyższych wartości w kwietniu i maju.

„Pomimo trudnej sytuacji wygenerowanej przez Covid-19, nie zaprzestaliśmy eksportu owoców na główne rynki międzynarodowe. Wynika to ze światowego zapotrzebowania na żywność, realizacji porozumień i starań peruwiańskich przedsiębiorców o promowanie wejścia naszej oferty eksportowej na rynki”- powiedział Sayuri Bayona, wiceminister handlu zagranicznego.

Największy wzrost odnotowano w eksporcie cytrusów, który wzrósł ogółem o 41 procent do 62 milionów USD. Mandarynki odnotowały 50-procentowy wzrost dostaw do 54 milionów USD w wyniku wzrostu produkcji i dużego popytu na rynku.

Eksport winogron wzrósł o 26,5 procent do 451 mln USD, mango o 26,8 procent do 329 mln USD, a dostawy awokado wzrosły o 7,1 procent do 328 mln USD.

Głównymi odbiorcami peruwiańskich owoców są Stany Zjednoczone (40 procent) i Europa (38 procent). Eksport na te rynki wzrósł odpowiednio o 8 procent i 18 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE