Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Peru – znaczny wzrost eksportu cytrusów

Peruwiański eksport cytrusów odnotował znaczny wzrost w 2020 roku. Kraj wyeksportował łącznie 225 767 ton cytrusów do 34 tygodnia (23 sierpnia), czyli o 38 procent więcej niż w tym samym tygodniu 2019 roku. To dane przytoczone przez dyrektora generalnego Stowarzyszenia Producentów Cytrusów z Peru (Procitrus), Sergio del Castillo Valderrama.

W tym okresie ilość wyeksportowanych mandarynek wzrosła o 44 procent; eksport pomarańczy wzrósł o 47 procent; eksport tangelo zmniejszył się o 1 procent; cytryn Sutil wzrósł o 20 procent, a limonek i grejpfrutów wzróśł Tahiti o 26 procent.

Sergio del Castillo powiedział, że spodziewa się w tym roku eksportu owoców cytrusowych  na poziomie ponad 250 000 ton, ponieważ kraj będzie nadal eksportował mandarynki przez kilka kolejnych tygodni, a szczyt sezonu pomarańczy, cytryny i grejpfruta we wrześniu i październiku.

„Będziemy musieli poczekać do końca roku, aby poznać ostateczne dane; jednak eksport mandarynek już pokazał wzrostowy trend: do tej pory wzrósł o 30 procent w porównaniu do całego ubiegłego roku. To ważny rok, zaobserwowaliśmy wzrost, którego nie widzieliśmy od 2017 roku; wtedy kategoria owoców cytrusowych wzrosła o 30 procent, a w tym roku prawdopodobnie przekroczymy ten wynik”- skomentował.

Rynki docelowe
„Podsumowując, wszystkie kierunki otrzymały więcej owoców, ponieważ wielkość eksportu wzrosła o prawie 40 procent i podzieliliśmy go proporcjonalnie; ale trzema rynkami, które najbardziej pochłonęły ten wzrost, są Stany Zjednoczone, których udział wzrósł z 35 do 44 procent, następnie Kanada, która wzrosła z 7 do 7,5 procent oraz Rosja, która wzrosła z 3,7 do 4 procent" powiedział.

Chiny nadal mają 6,5 procent udział w rynku; Europa spadła z 18 do 13 procent, Wielka Brytania z 19 do 17 procent, a inne kraje położone w Ameryce Środkowej spadły z 11 do 8,5 procent.

Rynek wewnętrzny
Według Sergio del Castillo na rynek krajowy wpłynęła większa ilość owoców. „Eksport wzrósł o 40 procent, ale zwiększył się również wolumen wysyłany na rynek lokalny. Ponieważ było więcej owoców, ich cena na rynku krajowym spadła.”

„Podsumowując, nastawiony na eksport plantator cytrusów miał dobry sezon, z większą ilością owoców, które zostały wchłonięte przez miejsca docelowe. Stany Zjednoczone były wielkim katalizatorem tego wzrostu, ponieważ zażądały od Peru prawie 100 000 ton owoców cytrusowych”- podsumował dyrektor generalny Procitrus.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE