Światowy rynek pomarańczy
Szacuje się, że wzrost produkcji wyniesie około 2,4 mln ton wobec poprzedniego sezonu produkcyjnego. Według danych z końca stycznia bieżącego roku globalna produkcja w sezonie 2016/2017 wyniesie łącznie 49,61 mln ton wobec 47,07 mln ton sezon wcześniej.
Wzrost zbiorów w bieżącym sezonie podyktowanych jest 27 proc. wzrostem produkcji pomarańczy w Brazylii, która jest największym światowym producentem tych cytrusów z wynikiem prawie 18,2 mln ton. Na drugim miejscu w bieżącym sezonie znalazły się Chiny z prognozowanymi zbiorami na poziomie 6,2 mln ton, a na trzecim państwa unijne z wynikiem 6,05 mln ton. Liczącymi się producentami pozostają także Stany Zjednoczone – niecałe 4,9 mln ton oraz Meksyk – 4,37 mln ton.
Największymi konsumentami pomarańczy na świecie są Chiny oraz kraje Unii Europejskiej – odpowiednio po 5,9 mln ton i 5,4 mln ton, a także Brazylijczycy – ponad 5,3 mln ton. W sezonie 2016/2017 poziom globalnego importu oszacowano na 4,10 mln ton, a eksportu – 4,54 mln ton. Najwięcej pomarańczy wyeksportuje Egipt i RPA – 1,5 mln ton i nieco ponad 1,0 mln ton, najwięcej za to sprowadzą kraje wspólnotowe – 0,96 mln ton i Rosja – 0,48 mln ton.
Jeśli chodzi o przetwórstwo pomarańczy, w sezonie 2016/2017 do przetwórstwa skierowanych zostanie prawdopodobnie około 20,75 mln ton pomarańczy - to sporo więcej niż w poprzednim sezonie, kiedy to przetworzonych zostało 17,91 mln ton. Największym przetwórcą tych owoców jest od lat Brazylia – w omawianym okresie spodziewana ilość surowca to 12,85 mln ton. Ponad 3,0 mln ton trafi do amerykańskich przetwórni, a około 1,7 mln ton do meksykańskich.
Jedną z postaci przerobu pomarańczy jest sok pomarańczowy, którego produkcję w sezonie 2016/2017 USDA oszacowało na 1,96 mln ton wobec 1,61 mln ton w poprzednim sezonie. Podobnie jak i w przypadku przetwórstwa, dwóch największych, światowych producentów soku to Brazylia z wynikiem w bieżącym sezonie 1,22 mln ton oraz USA - 0,35 mln ton. Brazylia jest jednocześnie największym eksporterem tego produktu – około 1,1 mln ton w omawianym okresie.
Kraje unijne są za to największym importerem oraz konsumentem soku pomarańczowego – prognozy na bieżący sezon zakładają zakupy na poziomie 0,77 mln ton, a konsumpcję na około 0,83 mln ton. Za państwami unijnymi plasują się Stany Zjednoczone z importem soku na poziomie 0,3 mln ton i jego spożyciem szacowanym na około 0,61 mln ton.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Ceny pomarańczy w górę?
czytaj dalej
Import pomarańczy do Polski w 3 kw. 2016 roku
czytaj dalej
Eksport z UE do państw trzecich w okresie I – IX 2016 roku
czytaj dalej
Marokański rynek cytrusów
czytaj dalej
Hiszpański eksport pomarańczy
czytaj dalej
Turecki eksport cytrusów
czytaj dalej