Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

UE: szacunki dotyczące produkcji cytrusów w tym sezonie

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) szacuje, że zbiory owoców cytrusowych w Unii Europejskiej w kampanii 2017/18, tj. w okresie od października 2017 roku do września 2018 roku wyniosą około 10,8 mln ton. To prawie o 9 proc. mniej niż w poprzednim sezonie.

Spadek ten jest wynikiem, m. in. niekorzystnych warunków pogodowych (suszy i wysokich temperatur) w Hiszpanii i we Włoszech, krajach które są największymi producentami owoców cytrusowych w UE. W Hiszpanii wielkość produkcji spadnie o 12 proc. względem poprzedniego sezonu do 6,2 mln ton. We Włoszech notowany jest spadek produkcji o 7 proc. do 2,9 mln ton.

Pomarańcze

Sektor owoców cytrusowych w UE jest zdominowany przez pomarańcze, z prawie 60 proc. udziałem w całkowitej produkcji. W bieżącym sezonie zbiory szacuje się na niecałe 6,3 mln ton, czyli o prawie 8 procent mniej niż w poprzednim sezonie. Warto jednak podkreślić, że jakość i wielkość owoców w Hiszpanii i we Włoszech, które stanowią około 80 proc. wszystkich unijnych pomarańczy, uważa się za dobrą.

Mandarynki

Zbiory mandarynek w UE w bieżącym sezonie szacuje się na prawie 3 mln ton, czyli o 13 proc. mniej niż w poprzednim sezonie.

Cytryny

Zbiory cytryny w UE prawdopodobnie wyniosą około 1,5 mln ton, tj. o około 1,4 proc. mniej niż w poprzednim sezonie.

Grejpfruty

Produkcja grejpfrutów w UE szacowana została na 88,6 tys. ton; oznacza to, że będzie ona na o 16 proc. niższa w porównaniu do poprzedniego sezonu.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem