Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wzrost produkcji soku pomarańczowego w Brazylii

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że w sezonie 2015/16 (lipiec-październik) produkcja mrożonego koncentratu soku pomarańczowego (65 ‘Brix) w Brazylii wyniesie 1,092 mln ton i będzie o 12 proc. wyższa niż w sezonie 2014/15. Wzrostowi produkcji będą sprzyjały wyższe zbiory pomarańczy.

Krajowe spożycie soku w sezonie 2015/16 nie ulegnie zmianie wobec poprzedniego i wyniesie ok. 35 tys. ton. Stagnacja w spożyciu jest wynikiem spowolnienia brazylijskiej gospodarki. Eksport soku wyniesie prawdopodobnie ok. 1,04 mln ton i będzie o 2 proc. niższy niż w sezonie 2014/15 z powodu spodziewanego spadku eksportu do USA.

Największymi odbiorcami brazylijskiego koncentratu pomarańczowego pozostaną Belgia, Holandia i USA. Zapasy soku na koniec sezonu 2015/16 wzrosną o 10 proc. do 195 tys. ton.

 

 

 

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE