Zmieniają się preferencje ukraińskich konsumentów?
Import owoców na Ukrainę jest zróżnicowany. W mijającym roku znacznie wzrósł import bananów oraz cytrusów, za to jabłek i gruszek spadł. Import bananów wzrósł względem 2015 roku aż o 31,6 proc. i wyniósł łącznie 192 tys. ton. Głównym dostawcą tych owoców na ukraiński rynek był Ekwador, skąd trafiło 81,5 proc. ogółu importu. Na kolejnych miejscach znalazły się Kostaryka - 10,46 proc. oraz Kolumbia - 4,74 proc. ogółu importu bananów.
W przypadku owoców cytrusowych w 2016 roku Ukraina zaimportowała ich łącznie 292 tys. ton, czyli o 25,6 proc. więcej w ujęciu rok do roku. Większość cytrusów pochodziła z Turcji - 60,2 proc., a także z Egiptu - 7,63 proc. oraz Hiszpanii - 6,36 proc.
Ukraina w omawianym okresie zaimportowała także, zaledwie 28,9 tys. ton jabłek, gruszek oraz pigwy łącznie, co oznacza spadek o prawie 51 proc. względem poprzedniego roku. Tymczasem ukraiński eksport jabłek, gruszek i pigwy w tym samym okresie wyniósł prawie 15 tys. ton - 2,7 razy więcej względem 2014 roku.
Najwięcej jabłek zaimportowanych zostało z Polski - 86,7 proc. ogółu importu, a także z Holandii - 6,46 proc., natomiast głównymi kierunkami eksportu była Białoruś - 57,72 proc. Gruzja - 9,38 proc. oraz Libia 8,04 proc.
Ukraina w 2016 roku zaimportowała również prawie 30 tys. ton moreli, brzoskwiń, śliwek oraz czereśni, co oznacza wzrost o 54 proc. w ujęciu rok do roku. Ukraiński eksport owoców pestkowych wyniósł natomiast, w tym samym czasie zaledwie 1,9 tys. ton. Głównymi dostawcami owoców była Grecja - 43,07 proc. ogółu importu, Hiszpania - 30,45 proc. oraz Turcja - 12,43 proc. podczas gdy odbiorcami Białoruś - 89,43 proc. oraz Mołdawia - 8,28 proc.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe